מבצר ארומה

היכן נמצאת עיר מושבו של אבימלך, המתוארת בספר שופטים? על זיהוי העיר ותולדותיה.

ארומה? כמו קפה ארומה? כמעט, רק שהפעם מדובר בשמו של מבצר עתיק, ולא סתם מבצר – עיר מבצר מקראית, הקשורה באחד הסיפורים המרתקים ביותר בתנ"ך – סיפורו של אבימלך בן גדעון (שופטים פרק ט). מה לאבימלך ולארומה? ובכן, התגשמות דבריו של יותם, אחיו הקטן, במסגרת משלו המפורסם, אותו נשא מראש הר גריזים אל אבימלך ובעלי שכם שעמדו למרגלותיו בשכם – "וְאִם בֶּאֱמֶת וּבְתָמִים עֲשִׂיתֶם עִם יְרֻבַּעַל וְעִם בֵּיתוֹ הַיּוֹם הַזֶּה שִׂמְחוּ בַּאֲבִימֶלֶךְ וְיִשְׂמַח גַּם הוּא בָּכֶם וְאִם אַיִן תֵּצֵא אֵשׁ מֵאֲבִימֶלֶךְ וְתֹאכַל אֶת בַּעֲלֵי שְׁכֶם וְאֶת בֵּית מִלּוֹא וְתֵצֵא אֵשׁ מִבַּעֲלֵי שְׁכֶם וּמִבֵּית מִלּוֹא וְתֹאכַל אֶת אֲבִימֶלֶךְ" (שופטים ט, יט-כ).

שלוש שנים בלבד לאחר שהומלך בשכם, פרץ סכסוך בין אבימלך ובין בעלי שכם, שאילץ את אבימלך לעזוב את שכם ולהתיישב בעיר מבצר סמוכה – "וַיֵּשֶׁב אֲבִימֶלֶךְ בָּארוּמָה" (שופטים ט, מא). היכן נמצאת העיר הזו? ובכן, בראש אחת הפסגות הנישאות ביותר בלב השומרון, כ-8 ק"מ מדרום-מזרח לשכם, שוכן כקן נשרים אתר מבוצר המכונה – חורבת עורמה, המשמר את שמה של ארומה – עירו של אבימלך. האם ישנם במקום שרידי יישוב מתקופת המקרא? כמובן, מלבד שברי כלי חרס רבים, נתגלו באתר מספר בורות פעמון ששימשו כיקבים תת קרקעיים מסוג "יקבי גבעון", אותם מקובל לתארך לתקופת המלוכה (ברזל ב). אולם שרידי העיר המקראית כמעט ושאינם נראים כיום על פני השטח.

הסיבה לכך קשורה בהקמתו של מבצר אדיר מימדים במהלך ימי הבית השני. בשטח ניתן להבחין עד היום בחומות המבצר בעיקר בחלקו הדרומי – הסמוך לאוכף, נקודת התורפה של המבצר. אך הממצא המרשים ביותר מתקופה זו, הינה מערכת אספקת המים למבצר, הכוללת בין השאר עשרה בורות מים אדירי מימדים, שגודלם הממוצע הוא כ-20 מ' אורך X 10 מ' רוחב X 10 מ' גובה! בין הבורות קישרה אמה שהכניסה את מי הגשמים לתוך הבורות. מי בנה את המבצר האדיר הזה? ובכן, עקב הדמיון הרב בין בורות המים לבורות המצויים במבצרי החשמונאים במדבר שומרון ובמדבר יהודה, על סמך תיארוכה של שכבת הטיח הקדומה למאה הראשונה לפסה"נ ועל פי גילויים של שבעה מטבעות מימי שלטונו של אלכסנדר ינאי (בנו של יוחנן הורקנוס) – נראה כי היה זה אלכסנדר ינאי שהקים את המבצר הגדול הזה, בנוסף למבצר אלכסנדריון (סרטבה) אשר שוכן כ-15 ק"מ מדרום-מזרח לארומה. בצורה זו חיזק ינאי את קו הגבול הצפוני של ממלכת יהודה החשמונאית שהגיעה בימיו לשיא התפשטותה.

 

איך מגיעים למבצר ארומה? האתר נמצא מדרום ליישוב איתמר. מהשער האחורי של היישוב איתמר יש שילוט למסלול רגלי מעגלי של כ-4 שעות למבצר ולבריכת עין נריה הסמוך.

שתפו את הפרסום
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
שתפו כתבה זו
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

אל מצודות – דיר קלעה ודיר סמען

טיול בין שתי מצודות ביזנטיות מרשימות מאוד, בנוף מיוחד של דרום-מערב השומרון.
מספר מקמות מוגבל

סיור בגבעת היקבים

סיור מודרך בשרידי ישוב מימי הבית הראשון והשני, ובו ממצא המעיד על עיסוקם העיקרי של תושביו לפני 2500 שנה
בקרוב !!!